Музейнi новини

PC101077Традиційно напередодні Дня Святого Миколая в міському краєзнавчому музеї 18 грудня відбулося свято «Ялинка моєї бабусі» з циклом занять з народознавства, присвячене Дню Святого Миколая для дітей старшого дошкільного віку.
Цього року святкове дійство разом з працівниками музею підготовили учні 4-А класу (учитель Протвінь С.О.) та 4- Б класу (учитель Грудініна Н.В.) ЗОШ № 2. На свято були запрошені діти старших груп ДНЗ «Ромашка» та ДНЗ «Зірочка», які з цікавістю та захватом поринули у світ казкових персонажів. Окрасою свята стали виступи вихованців школи мистецтв імені М.Березовського Овчаренко Мілани, Цимбаленко Анни, Гагіна Дмитра та Ковсулі Влади (викладач Олексіїнко К.С.). В цей день до музею завітали начальник відділу культури Глухівської міської ради Васильєва М.І., вчителі, вихователі, батьки. Всі присутні були у захваті від дійства, що відбувалося в центральній залі музею.
На завершення Святий Миколай вручив солодкі подарунки всім дітлахам з побажанням миру, злагоди та добробуту всім родинам та всій Україні.

PC101057PC101072

____________________________________________________________

 

DSC_9515

27 листопада 2015 року у стінах міського краєзнавчого музею була презентована просвітницька програма «Одяг прикриває тіло, але розкриває душу» за матеріалами проекту «Стародавній одяг Східного Полісся» в рамках обласного фестивалю автентичного співу «Пісенне перевесло».

На заході були присутні начальник управління культури Сумської облдержадміністрації Мельник О.П., заступник Глухівського міського голови Головня Р.Г., начальник відділу культури Глухівської міської ради Васильєва М.І., гості з Ямполя та Кролевця.

DSC_9580Програму підготувала директор Ямпільського краєзнавчого музею Тахтай Олена Іванівна, яка є автором проекту «Регіональний одяг». Присутнім було запропоновано ознайомитись і з іншими проектами: «Витоки» (м. Київ), «Дерево життя» (м. Суми, науково-методичний центр).
Кульмінацією заходу стало дефіле моделей, що представляли стародавній одяг Ямпільщини (дівочій та жіночий костюми, вбрання нареченої та чоловічий костюм) з коментарями автора проекту.

DSC_9576DSC_9533

DSC_9567____________________________________________________________

Изображение 003Традиційним для міського краєзнавчого музею стало проведення години-реквієму до Дня пам’яті жертв Голодоморів під символічною назвою “Зроніть сльозу, бо ми не мали сліз”.

Напередодні Дня пам’яті жертв Голодоморів, який щороку припадає на четверту суботу листопада в міському краєзнавчому музеї пройшов захід, спрямований на вшанування пам’яті тих, хто потерпав від голоду 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років, хто не пережив ті трагічні роки. Говорили про той страшний період нашої історії переважно мовою документів та спогадів. Ініціативно, відповідально та творчо проявили себе учні 8-А класу ЗОШ № 2 (класний керівник Мозгова Тетяна Володимирівна), що прийняли участь у проведенні заходу для своїх молодших товаришів.

Изображение 051Изображение 035Изображение 056

До слова було запрошено головного зберігача музейних фондів Онопрієнко Олену Володимирівну, яка ознайомила аудиторію з фондовими документами, періоду 1932-1933 років.

Изображение 042Школярі мали змогу прослухати спогади, переглянути кадри з докуметального фільму та зробити висновки стосовно даної теми. Наприкінці заходу присутні вшанували пам’ять загиблих під час голодоморів хвилиною мовчання.

__________________________________________________________

У Глухівському міському краєзнавчому музеї було відкрито виставку під гаслом “З Україною в серці”

У Глухівському міському краєзнавчому музеї діє постійна стаціонарна виставка « З Україною в серці» , яка розповідає про службу наших земляків в зоні АТО, участь у волонтерському русі,та діяльність гуманітарної місії «Чорний тюльпан».
На фотографіях закарбувалися моменти прощання та зустрічі воїнів АТО. Окремий розділ виставки розповідає про двох загиблих героїв: капітана Олексія Миколайовича Комарова та майора Олександра Григоровича Ткаченка ( уродженця Глухова, але похованого з військовими почестями на Алеї Слави міста Сум).
Не можливо без хвилювання переглядати фото про роботу членів гуманітарної місії «Чорний тюльпан»,які надав нам один з її учасників, наш земляк Юрій Олександрович Коваленко.
На заклик волонтерів зібрати допомогу відгукнулися як жителі міста так і району. В освітніх закладах, дитячих садках пройшла акція «Лист на передову». Миттєвості цієї благородної справи можна бачити на виставці.

DSC_0020DSC_6002

DSC_0026DSC_0046DSCN8383

 

____________________________________________________________

УРОКИ МУЖНОСТІ В КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ

7 та 8 травня до 70-річчя Великої Перемоги в стінах міського краєзнавчого музею було проведено цикл уроків мужності для учнів початкових класів загальноосвітніх шкіл міста та виховна година, проведена учнями 7-А класу (керівник Мозгова Т.В.) для молодших товаришів 5-А класу (керівник Рознятовська О.В.), (вчитель історії Цибата Ю.В.) ЗОШ № 2 під гаслом

“Велич подвигу не згасне у віках!”

Молодші школярі мали змогу дізнатися про важкі та героїчні дні війни, як все починалося, про наших земляків-глухівчан на різних фронтах війни, їх подвиги, що вони пережили на шляху до Великої Перемоги.

Старші  розповіли молодшим про видатних наших земляків, Героїв Радянського Союзу, таких, як Григорій Андрійович Коцеба, Микола Іванович Жужома, Петро Леонтійович Кульбака,кавалера семи бойових орденів Павла Трохимовича Тюльпу та Олександра Марченка,який підняв червоний стяг над ратушею Львова. Учні підкріплювали свої розповіді демонстрацією експонатів з музейної експозиції та фондів музею, що стосувалися того чи іншого героя.

Особливо цікавим для них стала розповідь про зброю часів Великої Вітчизняної. На власні очі учні побачили  гвинтівки, атомати, кулемети, противотанкову рушницю (ПТР), міномет та інше.

Учні читали вірші та співали пісні про Велику Вітчизняну війну.

____________________________________________________________

ветерани 16 травня 2015 року в Глухівському міському краєзнавчому музеї до 70-річчя Великої Перемоги відбулась зустріч двох поколінь ветеранів-фронтовиків та дітей війни

«Опаленные войной два поколения – ветераны и дети второй мировой войны»

На захід були запрошені шановані в місті ветерани-учасники бойових дій: Віктор Михайлович Ронін, Володимир Михайлович Шебанков, Микола Дмитрович Белобаба, Василь Олексійович Хандурин, Анатолій Петрович Голуб.
Ветерани поділилися спогадами про фронтові будні та враженнями про святкування Дня Перемоги 9 травня 1945 року. Привітали присутніх зі святом міський голова Ю.О. Бурлака, депутат обласної ради, керівник фракції «Воля народу» О.А. Бояринцев і народний депутат України А.Л. Деркач. ветерани 2На святі прозвучали пісні воєнних років у виконанні: С.Іванченко,        М. Євтушенко, гостей із сусіднього міста Путивль.

____________________________________________________________

18 березня в центральній залі міського краєзнавчого музею на базі виставки декоративно-ужиткового мистецтва «Рушники моєї долі» пройшли чергові світлини «Забуті техніки української вишивки».006

 Світлини підготували і провели студенти кафедри педагогіки і методики технологічної освіти Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра під керівництвом кандидата педагогічних наук, доцента кафедри Білевич Світлани Вікторівни.
Присутні отримали як теоретичну інформацію, так і практичні навички з вишивання забутих технік української вишивки. На сьогодні відомо понад 200 видів технік вишивання, але техніка «хрестик» витіснила їх з повсякденного життя. В ході світлин були проведені майстер-класи по виконанню тамбурного шва або ланцюжка, ретязі, штапівки, набірування.
Присутні із задоволенням відтворювали візерунки старовинної вишивки.005З іншими техніками вишивання можна буде ознайомитися на наступних світлинах, що відбудуться 26 березня о 13.00.
Запрошуємо всіх бажаючих прийняти участь і доторкнутися до прекрасного світу української вишивки.

 ___________________________________________________________

шевченко 3Цьогорічні Шевченківські читання, що пройшли в міському краєзнавчому музеї 10 березня 2015 року, були присвячені 175-річчю з часу виходу в світ першої поетичної збірки Тараса Григоровича Шевченка «Кобзар» та 155-річчю з часу її останнього прижиттєвого видання. Вони пройшли під гаслом «Читаю, перечитую Кобзар…”

В центральній залі музею, де проходив захід була розгорнута виставка, присвячена Шевченковому «Кобзарю». Серед музейних експонатів, представлених на виставці особливе місце займали книги «Кобзар» різних років видання, зокрема «Кобзар» 1931 року видання та початку ХХ ст.шевченко 1

Активну участь у проведенні Шевченківських читань взяли учні 7-х класів ЗОШ № 2, класні керівники Матосова А.М., Мозгова Т.В. Кульмінаційним моментом стало читання учнями поезій Кобзаря. Прикрасили свято пісні на слова Т.Г.Шевченка у виконанні учнів Майбороди Олени, гурту хлопців і дівчат 7-х класів та Гирнец Марії-Сабіни, учениці 2-Б класу.
Поетичні рядки Тараса Григоровича відображають актуальність сприйняття та розуміння такого необхідного у сьогоденні живого Шевченкового слова, бо сучасне читання «Кобзаря» переплітається з трагічними і сумними подіями на Україні сьогодні і вони звучать не менш актуально, ніж сто років назад. В підтвердження цього для присутніх прозвучав уривок з поеми Т.Г.Шевченка «Кавказ» у виконанні лауреата відбіркового обласного конкурсу присвяченого пам’яті Т.Г.Шевченка, переможця ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу «Чисті роси» Дмитра Малорошвило.
Міський краєзнавчий музей висловлює подяку учням і вчителям ЗОШ № 2, районній бібліотеці за співпрацю, активну участь молоді у підготовці і проведенні цьогорічних Шевченківських читань.шевченко 2

____________________________________________________________

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ
20 лютого в краєзнавчому музеї була проведена виховна година «Завжди в пам`яті людській», присвячена подіям листопада 2013 – лютого 2014 року на майдані Незалежності у Києві, які увійшли в історію України під назвою Революція Гідності.

004
На захід були запрошені студенти 12 групи електриків Глухівського агротехнічного інституту ім. С.А. Ковпака Сумського НАУ, керівник Колесник С.А. Студенти ще раз згадали про героїчні події минулого року та переглянули фільм «Небесна Сотня».

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам`ять героїв Небесної Сотні, які поклали своє життя в боротьбі за демократію, за свободу, за європейський вибір України. 012
____________________________________________________________

СВІТЛИНИ В МУЗЕЇ

010«Символи весільного рушника»
З січня по квітень 2015 року в міському краєзнавчому музеї діє декоративно-ужиткова виставка «Рушники моєї долі», мета якої збереження, популяризація і відродження народного мистецтва. На базі виставки заплановано проведення низки світлин з таких тем: «Символи весільного рушника» (лютий), «Забуті техніки української вишивки» (березень), «Пасхальний рушничок» (квітень, до Великодня)

Перші світлини присвячені весільному рушнику, так як він посідає особливе місце у різнобарв`ї українських рушників. Тема весільного рушника актуальна для кожного, з ним одружувались наші батьки, одружувались ми, і будуть одружуватись наші діти, він є символом любові, щастя й сімейного добробуту. Рушник важливий для кожної родини і держави, бо вона основа суспільства.

Світлини «Символи весільного рушника» були підготовлені студентами кафедри педагогіки і методики професійної освіти, факультету технологічної і професійної освіти ДНПУ ім. О. Довженка під керівництвом викладачів доцента кафедри Воїтелевої Г.О. і доцента кафедри Литвин О.М. в рамках проведення щорічного тижня кафедри разом з краєзнавчим музеєм. Студенти розповіли про весільні обряди, їх особливості, про роль рушника на різних етапах весілля, про їхні різновиди. Кожен рушник, що використовується на весіллі, має не тільки своє призначення, але й різниться композицією узору, елементами, які для цього використовуються. Аби створити правильну композицію весільного рушника, треба знати значення елементів, з якими познайомили студенти присутніх.

019На захід були запрошені: помічник ректора з виховної роботи ГДНПУ Любивий В.А., методист міського відділу освіти Приходько Л.І., учителі трудового навчання загальноосвітніх шкіл міста, учні шкіл, студенти педколеджу, майстрині клубу «Берегиня» і всі небайдужі до української вишивки. Для присутніх були організовані майстер-класи з техніки виконання рушникового шва, створення композиції весільного рушника за допомогою комп’ютерних програм та побудови свого родоводу.

____________________________________________________________________________________

         холокост 017

    До Міжнародного дня пам’яті жертв Холокосту в міському краєзнавчому музеї була проведена історична година з учнями 10 класу ЗОШ №2.

 В 5 залі музею була розгорнута експрес-виставка, на якій представлені документи, фотографії пам’ятників жертв Холокосту на Україні, фотографії Праведників Світу та України серед яких є і глухівчани; книги, архівні матеріали стосовно цих трагічних сторінок історії.

Головний зберігач фондів музею Онопрієнко О.В. розкрила для учнів саме поняття Холокосту і з історичної точки зору висвітлила трагічні події в Україні. В заході прийняв участь керівник музею історії євреїв Глухівщини Часницький М.М., який докладніше розповів про трагедію глухівських євреїв в урочищі Борок та про Праведників Світу та України.

холокост 003

холокост 015

Хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам’ять загиблих, закатованих і ненароджених Жертв Холокосту.

холокост 020

____________________________________________________________

256

Вже стало традицією на День Святого Миколая проводити свято «Ялинка моєї бабусі». Цього року Святий Миколай зустрівся в стінах музею з вихованцями дитячих садків. Для малечі була підготовлена святкова програма з елементами народних традицій: зустріч гостей хлібом-сіллю, з обрядом «водіння кози», старовинним хороводом.

Діти читали вірші Святому Миколаю, а він обдаровував їх солодкими подарунками. Свято пройшло весело, цікаво, а найбільше дітям сподобалась ялинка, прикрашена незвичайними старовинними іграшками.

263

261

_____________________________________________________________________

12 грудня 2014 року в міському краєзнавчому музеї було презентовано виставку декоративно-ужиткового мистецтва

“РУШНИКИ МОЄЇ ДОЛІ”

005

В час національного відродження, рушник, як і мова, пісня, вишиванка по-новому оцінюються нами, ми починаємо їх ще більше любити і берегти. В підтвердження цього була підготовлена дана виставка, яка є результатом співпраці не одного колективу: міського краєзнавчого музею, студентів ГНПУ імені О.Довженка, волонтерів громадської організації «Турбота про літніх в Україні», клубу «Берегиня» територіального центру Глухівської міської ради. На виставці були представлені роботи майстринь Іллюченко Л.М., Поцелуєвої В.Ф., Крива Р.І., Литвин Є.В., Шведун Л.О., Середи Н.В., а також Андреєва О.М.

Приємно було говорити про те, що збереження традицій нашого народу це не пусте слово. На виставці представлена велика кількість старовинних рушників, які люб’язно надали з приватних колекцій Воїтелєва Галина Олександрівна, Еременко Галина Миколаївна, Поцелуєва Валентина Федорівна, Крива Раїса Іванівна.

Про сам рушник докладно і цікаво розповіла спеціаліст з цієї галузі – доцент кафедри педагогіки і методики технологічної освіти ГНПУ імені О.Довженка Галина Олександрівна Воїтелєва, яка, доречі, є ініціатором даної виставки.

032

З теплими і щирими словами звернулася до громади начальник відділу культури міської ради Маріанна Іванівна Васильєва.

023

Приємними для гостей були виступи вихованців школи мистецтв імені М.Березовського хорового відділення та учениці ЗОШ № 2 Анни Москаленко.

039

036

 

 

 

 

 

Дана виставка пов’язана з відродженням національних місцевих традицій вишивки і є початком проекту, який розгорнеться в стінах музею протягом кількох місяців. На базі цієї виставки буде проведено традиційні вже уроки з народознавства до Дня Святого Миколая «Бабусина ялинка», майстер-класи «Світлини в музеї», заняття з музейного всеобучу «З бабусиної скрині», тематичні екскурсії для різних вікових груп «Рушники моєї долі», а також різні мистецькі заходи.

Міський краєзнавчий музей запрошує всіх бажаючих приєднатися до цього проекту.

 

 ___________________________________________________________

 «ВЕТЕРАНИ ВІЙНИ В ІМЕНАХ»

05 грудня 2014 року в стінах міського краєзнавчого музею пройшла презентація книги М.С.Єрохи і А.П.Голуба.

Книгу видано за сприянням народного депутата України, Почесного громадянина міста Глухова Андрія Леонідовича Деркача та Глухівської міської ради.

Книга присвячена глухівчанам – воїнам-фронтовикам і народним месникам, які проявили мужність і відвагу в горнилі Великої Вітчизняної війни. У післявоєнні роки вони були на видноті – у праведних трудах своїх і у громадській діяльності.

На презентації були присутні міський голова Ю.О.Бурлака, заступник міського голови І.І.Терещенко, В.С. Солдатов, начальник відділу культури міської ради М.І.Васильєва, ветерани Великої Вітчизняної війни, рідні та близькі тих героїв, про яких йдеться в книзі, представники учбових закладів міста.

З вітальним словом виступив міський голова, зробивши акцент на своєчасності виходу даної книги напередодні ювілейного року – 70-річчя Великої Перемоги. За його словами, вона стане своєрідним містком від минулого до сьогоденного патріотизму.

Кожний розділ книги було презентовано її автором, з докладним описом окремих, найбільш цікавих епізодів.

Душевну атмосферу зустрічі створили виступи аматорів місцевої сцени Евтушенка, Сергій Єрохи, Смоленського.

Наприкінці презентації було вручено книги ветеранам, рідним, представникам учбових закладів, бібліотеки, музею, заповіднику багатьом іншим.

________________________________________________________

ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ 

Док 2 022

На базі міського краєзнавчого музею до Дня пам’яті жертв Голодоморів пройшла

година-реквієм «Зроніть сльозу. Бо ми не мали сліз»,

підготовлені учнями ЗОШ № 2, 7 класу, класний керівник

Тетяна Володимирівна Мозгова.

На основі документів і спогадів тих, хто пережив ті страшні часи, що зберігаються в музеї, було розкрито причини голоду, його масштаби та трагічні наслідки для українського народу. Учні акцентували увагу на тому, що вони, як представники молодого покоління нашої держави пам’ятають, співчувають і розповідають про ті страшні події для того, щоб в майбутньому цього ніколи не повторилося.

Док 2 013Док 2 018

Док 2 021__________________________________________________________

 23 жовтня відбулась презентація фотовиставки Вікторії Вишневецької, яка стала апогеєм параду наречених, що проходив вперше в місті Глухові 24 серпня 

Серед учасниць були як заміжні, так і ті, що мріють про власне весілля. Вони показали, як можна в традиційний весільний наряд внести національний колорит.

Дана виставка – це своєрідний творчий звіт фотографа Вікторії Вишневецької, яка працювала над образами наречених і представила їх на оцінку відвідувачів.

На презентації були присутні заступник міського голови Ірина Терещенко, начальник відділу культури міської ради Мар’яна Васильєва, автор фотопортретів Вікторія Вишневецька, учасниці параду, в тому числі і переможниця Анастасія Жукова та запрошені гості.

Виставка відкрита за підтримки відділу культури міської ради міста. Спонсорами стали регіональна газета «Неделя», агенція туристичних путівок «Изумрудная мечта», весільний салон «Венеция», компанія «Єйвон».

Виставка працюватиме до 1 грудня.

Чекаємо Вас за адресою: Глухів, Терещенків 42, краєзнавчий музей.

невести 2

невести 1

________________________________________________________________________

29 вересня в центральній залі Глухівського міського краєзнавчого музею відкрита пересувна виставка-інсталяція  творчих робіт людей, які постраждали від нацизму та тоталітаризму “Рівновага”

Виставка проходить в рамках програми “Місце зустрічі – діалог”. Вона вже побувала в містах Житомирі, Івано-Франковські, Черкасах. Четвертим містом став саме Глухів. Серед експонатів, що представлені на виставці – художні твори знаних майстрів, ужиткові вироби, вишивки, плетіння, вязані речі. А також картини учнів художніх шкіл та творчіх гуртків, в тому числі і Глухова.

Виставка працюватиме до 20 жовтня щоденно крім неділі і понеділка.

__________________________________________________________

Глухівський міський краєзнавчий музей запрошує вихованців дошкільних закладів та початкових класів шкіл нашого міста познайомитись з музеєм, поринути у світ стародавніх речей та дізнатися багато цікавого та незнайомого. 

Музей здатний збагатити дитину враженнями від нових незнайомих предметів, які вона ніколи не бачила і не могла бачити в своєму оточенні. Діти можуть побачити речі, якими корисьувалися іх бабусі та дідусі. А також прийняти участь в інсценізації певних традицій з використанням музейних експонатів тих років.

Захоплюючою стала перша гра-бесіда «Про що пам’ятає старовинний Глухів», що була проведена 24 вересня для дітей ДНЗ “Зірочка”. Діти мали змогу дізнатися, що Глухів – дуже старовинне місто, має довгу та цікаву історію і може розповісти нам про те, що воно пам’ятає.

DSCN7657

DSCN7660DSCN7644

DSCN7654

 _________________________________________________________ 

“А НАД СВІТОМ ВИШИВКА ЦВІТЕ” 

DSC_0111

Під такою назвою 29 травня у міському краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки творчих робіт студентки 5 курсу ГНПУ ім. О.Довженка, Альони Мальченко.

Назва виставки говорить сама за себе, бо присвячена одному з видів українського народного мистецтва – вишивці. Роботи Альони виконані в техніці вишивки хрестиком та бісером. Вони хоча й невеликі за розміром, але наповнені яскравими барвами та несуть позитивний життєвий заряд.

DSC_0064

DSC_0058DSC_0068

 

 

 

 

 

З вітальним словом виступила заступник міського голови І.І.Терещенко. Вона висловила подяку талановитій молоді міста за проявлену активність, ініціативу та небайдужість до збереження і примноження прадавніх український традицій та звичаїв.

DSC_0112

Окрасою презентації стала концертна програма, яку підготували на високому професійному рівні викладачі ГНПУ ім. О.Довженка Г.П.Голяка, Н.Гречаник, Н.С.Абрамова, студенти університету, в тому числі жіночий академічний хор.

DSC_0164

Привітати Альону з персональною виставкою творчих робіт прийшла її гостя Тамара Роднова, яка виступила з власними поезіями, що органічно переплелися з мотивами робіт.

DSC_0143

Виставка працюватиме протягом червня, на її базі будуть проводитися майстер-класи.

__________________________________________________________

ДО ДНЯ ВЕЛИКОЇ ПЕРЕМОГИ

З 6 по 8 травня в міському краєзнавчому музеї були проведені цикли тематичних екскурсій: “Ратному подвигу жити у віках”, “Зброя Перемоги” та зустріч з ветеранами Великої Вітчизняної Війни і ветеранами Збройних Сил.

20140508_121604

20140508_123617

Також була відкрита фотовиставка до Дня Перемоги Віталія Трохименка “Так було. Так буде. 15 років знімаємо День Перемоги” (в рамках святкування 15-річчя газети «Неділя»).

20140508_130207

Дані заходи відвідали студенти медичного училища, учні шкіл та вихованці дитячих садочків міста. Вони мали змогу поспілкуватися з ветеранами, дізнатися про бойові подвиги своїх земляків, зблизька подивитись на фотографії ветеранів війни, яких насьогодні вже немає в живих.

20140508_125944

Особливим моментом заходів стала можливість потримати у своїх руках військову зброю, з якою солдати Великої Вітчизняної здобували для нас Перемогу.

20140508_124741

__________________________________________________________

21 березня в стінах міського краєзнавчого музею було проведено цикл заходів під назвою «Година памяті» до 95-річчя з нагоди дня народження

Героя Радянського Союзу Василя Опанасовича Батьохи.

фото Б

На сьогодні він єдиний живий кавалер Золотої Зірки не тільки серед глухівчан, а й з усієї зіркової плеяди

Героїв Радянського Союзу Сумщини.фото Б

Разом з краєзнавчим музеєм «Годину пам’яті» підготували учні 6-х класів ЗОШ №2 під керівництвом учителя історії Ю.В.Цибатої та класних керівників Т.В.Мозгової і А.М. Матосової. На заході були присутні начальник відділу культури міської ради М.І.Васильєва, журналіст, краєзнавець, поет і музикант М.С.Єроха.

Діти  і гості з цікавістю прослухали виступи учнів про героїчний бойовий шлях Василя Опанасовича, дізналися про його заслуги перед Батьківщиною. А Микола Степанович у своєму виступі наголосив, що пам’ять про минуле це найважливіша задача молодого сучасного покоління.

Зустрічі відбувалися у 5-й залі музею, яка саме присвячена подіям Великої Вітчизняної Війни і в її експозиції знаходиться фотографія Героя. На відповідний настрій слухачів налаштовувала музика воєнних літ, що звучала з старовинного патефону.фото Б 3

Напередодні святкування ювілею – 70-річчя з Дня Великої Перемоги присутні побажали ветерану довголіття і міцного здоровя.

фотоБ 2

 

___________________________________________________

“ПАМ’ЯТІ ВЕЛИКОГО КОБЗАРЯ”

шевченко

Під такою назвою 04 березня до 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка у стінах міського краєзнавчого музею проведено літературно-мистецьке свято. На захід були запрошені студенти педагогічного університету імені О.Довженка, викладачі та учні школи мистецтв імені М.Березовського, співробітники відділу культури міської ради на чолі з начальником відділу Васильєвою М.І.

шевченко1

Присутні мали змогу познайомитись з Тарасом Григоровичем Шевченком не тільки як з геніальним народним поетом України, а й як з одиним із найвидатніших поетів словянства, як поетом-гуманістом світового значення, як борцем за волю України, символом духовного життя нації та символом її Незалежності.

Окрасою заходу став концерт учнів та викладачів школи мистецтв імені М.Березовського, на якому звучали улюблені класичні твори Тараса Григоровича, пісні та романси на його слова, що стали народними.

004

 

014

_________________________________________________________________________

2014 РІК – ЮВІЛЕЙНИЙ ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РІК

Світова та українська громадськість відзначає 200-річчя з дня народження великого українського поета, художника, громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка.

Міським краєзнавчим музеєм розроблений цикл заходів, присвячений  даній даті. Першим з них стала історична година на тему:

«Микола Андрійович Маркевич – наш видатний земляк».

Захід був присвячений діяльності відомого в українській історії роду Марковичів – Маркевичів, представник якого М.А.Маркевич був у тісних дружніх взаєминах з великим Кобзарем. Невипадково Шевченко присвятив йому один зі своїх віршів «Бандуристе, орле сизий…» В свою чергу роботи М.Маркевича мали великий вплив на творчість Кобзаря. Його твори «Іван Підкова», «Гамалія», «Тарасова ніч», «Гайдамаки» постали з «Истории Малоросии» Маркевича.

Так як Тарас Григорович був тісно пов’язаний з Глуховом і Глухівщиною, то тема даного заходу стала і темою захисту музейної практики студентів ГНПУ ім. О.Довженка.

 

 

 

 

________________________________________________________________________


«ТАЛАНТАМИ УСЛАВЛЕНА ЗЕМЛЯ – ЦЕ РІДНА СУМЩИНА МОЯ»

Таку назву мала творча зустріч з визначними діячами культури, науки і спорту вчителів та учнів загальноосвітніх шкіл міста, яка пройшла у міському краєзнавчому музеї 22 січня. Спільний захід краєзнавчого музею та міського відділу освіти проходив у рамках відзначення 75-річчя утворення Сумської області та

Дня соборності України.

Привітала всіх присутніх заступник міського головиІрина Іванівна Терещенко.

Співробітники музею запросили на зустріч з учнівською молоддю заслужену майстриню народної творчості України Світлану Миколаївну Грибан,  журналіста, краєзнавця, поета, музиканта Миколу Степановича Єроху, поетесу, колекціонера-дослідника дзвонів та дзвіночків, журналіста Ірину Семенівну Колтакову, викладачів ГНПУ ім. О.Довженка кандидата у майстри спорту, чемпіонку України з біатлону та лижних гонок Юлію Михайлівну Бабачук і кандидата педагогічних наук, доцента кафедри теорії та методики викладання природничих дисциплін Надію Василівну Хлонь.

З розповідей ведучих та учасників зустрічі молодь дізналась про шлях до вершин майстерності, досягнення та захоплення представників творчої інтелігенції міста.  Гостям дарували квіти та пісні учні загальноосвітніх шкіл та школи мистецтв ім. М.Березовського.


_____________________________________________________________

“ЯЛИНКА МОЄЇ БАБУСІ”

Під такою назвою цього року міський краєзнавчий музей святкував День Святого Миколая. Протягом трьох днів двері музею були відчинені для дітей початкових класів шкіл та підготовчих груп садочків міста, а також всіх бажаючих.

Дійство відбувалось у центральній залі музею, де була обладнана невеличка виставка, що імітує українську хату, а ведучі були вдягнені у традиційні народні костюми . Навіть ялинка на святі була особливою – прикрашена іграшками 50-60-х років минулого століття.

Діти згадували українські народні традиції, і відповідно до них вчилися колядувати, щедрувати, засівати. Дізналися багато нового і цікавого з минулого наших предків, зокрема найдавніших різдвяних звичаїв, що збереглися донині, таких як обряд “водіння кози” та “ставлення куті на покуть”. Діти мали змогу прийняти участь в інсценізації цих обрядів.

Святий Миколай приєднався до веселого товариства дітей з самого початку свята, а наприкінці пригостив їх солодкими подарунками.

Прикрасою свята стали виступи учнів школи мистецтв імені Максима Березовського. У виконанні учнів хорового відділення звучали твори, присвячені Святому Миколаю та Новому Року. Підтримували святковий настрій інструментальні п’єси, зокрема фортепіано, гітара.

“Ходить по землі Святий Миколай”, виконує Даша Зайцева

“Зимові фантазії”, виконує Олександр Онопрієнко

“Святий Миколай”, виконує Артем Громак

______________________________________________________________

22 листопада у стінах міського краєзнавчого музею відбулась презентація першої персональної виставки заслуженої майстрині народної творчості Світлани Миколаївни Грибан під назвою “Авторська Лялька”

          На виставці представлена не просто лялька, а саме авторська лялька (звідси і назва виставки). Вона є унікальним, продуманим до найменших подробиць образом, з використанням найрізноманітніших матеріалів і авторських прийомів. Ці ляльки мають свою назву, історію. Споглядаючи їх можна побачити настрій і характер автора. В ці твори вкладена душа заслуженої майстрині народної творчості України Світлани Миколаївни Грибан.

          Світлана Миколаївна  – відома майстриня народної творчості. Її знають не тільки в Україні, а й за її межами. Але талант майстрині розкрився саме в Глухові. («Не знаю, чи була б я тим, ким стала, якби жила не в Глухові» — говорить про себе Світлана Миколаївна).

          Світлана Миколаївна проводить велику роботу з відродження та розвитку національних традицій, учасник численних міжнародних, всеукраїнських, регіональних та міських виставок декоративно-ужиткового мистецтва, етнографічно-мистецьких свят, майстер-класів. Її роботи  експонувались в столиці нашої держави, на Днях України в Польщі та на Днях України в Німеччині. Її ляльки знаходяться в приватних колекціях та музеях Італії, Росії, Ізраїлю, Франції, Канади, Китаю, Німеччини, Бельгії, України. 

Привітати Світлану Миколаївну із відкриттям першої персональної виставки та ювілею від імені міської влади прийшла Ірина Іванівна Терещенко, заступник міського голови.

Ляльки майстрині вражають своєю дивовижністю, незвичайністю й загадковістю. А найголовніше, що вони до найтонших деталей створені за народними традиціями Сіверщини, нашох історичної батьківщини. Коли дивишся на ляльок, то відчуваєш, що вони живі.

 

 Якби вони ожили, то були б добрими і веселими, чарівними і загадковими.

Запрошуємо глухівчан та гостей міста відвідати вистаку, що буде відкрита до кінця 2013 року.

________________________________________________________________

“ЗРОНІТЬ СЛЬОЗУ, БО МИ НЕ МАЛИ СЛІЗ”

 

До Дня пам’яті жертв голодоморів міський краєзнавчий музей проводить заходи, метою яких є підвищення рівня інформованості учнівської та студентської молоді про голодомори першої половини ХХ століття та увічнення памяті їх жертв.

 

 

 

Година-реквієм “Зроніть сльозу, бо ми не мали сліз” розкриває причини, масштаби та наслідки трагедії українського народу на основі документів (в тому числі з фондів краєзнавчого музею) та спогадів тих, хто пережив ті страшні часи.

__________________________________________________________________

На протязі жовтня-листопада у міському краєзнавчому музеї до Дня Українського козацтва працюватиме книжкова виставка

“Козацька слава не вмре не загине”

__________________________________________________________________________

“Партизанські генерали”

19 вересня в стінах міського краєзнавчого музею годиною пам’яті “Партизанські генерали” вшанували керівників партизанського руху в Україні в роки Великої Вітчизняної війни Сабурова О.М. та Наумова М.І. з нагоди 105-річниці з дня народження та в рамках святкування Дня партизанської слави.

Наумов Михайло Іванович

Радянський офіцерГерой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни один з керівників партизанського руху в Україні, начальник штабу оперативної групи партизанських загонів Сумської області; командир партизанського кавалерійського з’єднання.

Нагороджений орденом Леніна, двома орденами Червоного Прапораорденами Богдана Хмельницького 1-го ступеня, Вітчизняної війни 1-го ступеня, Червоної Зірки.

Сабуров Олександр Михайлович

 

 

Радянський військовий діяч, Герой Радянського Союзу з 18 травня 1942генерал-майор військ НКВС з 1943 року.У жовтні 1941 очолив радянський партизанський загін. З березня 1942 до квітня 1944командував партизанським з’єднанням, що діяло у СумськійЖитомирській,Волинській та Рівненській областях. Нагороджений двома орденами Леніна, орденами Червоного ПрапораСуворова II ступені, Богдана Хмельницького I та II ступенів, двома орденами Вітчизняної війни I ступеня, орденом Червоної Зірки, декількома медалями. 

________________________________________________________________________

18 вересня у міському краєзнавчому музеї  було проведено презентацію фотовиставки гуртківців центру дитячої та юнацької творчості на чолі з керівником Архипенко Анатолієм Федоровичем під назвою

“Світ очима дітей”

В презентації приймали участь заступник міського голови Ірина Іванівна Терещенко, начальник відділу культури міської ради Маріанна Іванівна Васильєва, директор ЦДЮТ Микола Михайлович Грудина, керівники гуртків ЦДЮТ.

Фотовиставка представляє кращі роботи не тільки членів гуртка, а й самого керівника – Анатолія Федоровича Архипенка. Фотогрфії вражають різноманітністю жанрів: портрет, пейзаж, натюрморт, репортаж. Вони яскраві, емоційні й життєрадісні.

Вихованці гуртка постійно з року в рік займали призові місця як в окремих жанрах так і в цілому. Кращі учні минулих 80-х років стали призерами Всеукраїнського фотоконкурсу “Моя Україно!”. Серед вихованців Анатолія Федоровича є й такі, що пов’язали своє захоплення з вибором професії. Світлана Степанюк навчається в місті Києві на факультеті журналістики, а Катерина Басанець стала професійним фотографом і працює в одній з рекламних агенцій міста Києва.

Сучасні гуртківці також мають досягнення обласного та Всеукраїнського рівнів.

Всіх бажаючих оглянути та оцінити фотовиставку, міський краєзнавчий музей запрошує протягом вересня-жовтня 2013 року.

__________________________________________________________________

До Дня хрещення Київської Русі в краєзнавчому музеї відкрита виставка “Православні реліквії”

Прийняття християнства як офіційної релігії принесло Київській Русі неабиякі зовнішньополітичні здобутки. Вона прилучалася до кола цивілізованих держав, позбавлялася статусу “варварської” країни. Хрещення сприяло об’єднанню Русі в єдину феодальну державу, дало поштовх розвиткові економіки, освіти, духовності й культури.

Першим християнським храмом, що діяв у межах Глухівської фортеці в першій половині ХVІІ століття, була дерев’яна Михайлівська церква, про яку збереглися згадки в документах за 1654 рік. Впродовж другої половини ХVІІ століття і до середини ХVІІІ століття в межах Глухівської фортеці діяло сім храмів: Воскресенський, Миколаївський, Варваринський, Успенський, Троїцький, Іллінський та Михайлівський. Храм Різдва Христова, що діяв у межах дівочого монастиря до 1806 року стояв за межами фортеці.

Більшість деревяних церковних будівель і споруд Глухова мали традиційну за формою тридільну конструкцію і триверхе двозаломне покриття.

З нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі на виставці експонуються раритетне Євангелії (1760 р.), “Житій святих” (1859 р.), Молебень Божої Матері “Всех скорбящих радости” та інші.

 

_______________________________________________________

11 липня у стінах міського краєзнавчого музею відбулася презентація першої персональної виставки молодої обдарованої художниці Катерини Багути під назвою «Мої мрії і натхнення»

Багута Катерина Андріївна хоча й народилася і виросла у місті Шостка Сумської області, свою першу персональну виставку вирішила провести саме у Глухові. І це не випадково, бо коріння її предків бере початок саме з Глухівського району.

 Від імені міської влади привітала Катерину з цією значною для неї подією головний спеціаліст відділу культури міської ради Самощенко Олена Михайлівна. Побажала творчих успіхів і високих злетів.

 

Всі картини, представлені на виставці написані маслом на полотні. Почати писати маслом Катерина почала нещодавно, адже перша така робота була створена нею лише у 2010 році.

Сама авторка зазначила, що настрій картин залежить від настрою художника, тобто її самої. Спонукали на написання  не тільки вражаючо-красива природа, а й світ навколо художниці, її фантазія, мрії та натхнення…Звідси і назва виставки.

ЇЇ картини наповнені світлом і радістю, випромінюються енергією доброти і спокою, передають різнобарв’я і багатство природи в різні пори року.

Серед розмаїття пейзажів привертають увагу портрети, написані з особливим трепетом і ніжністю, фотографічною точністю.

За музейною традицією Катерина Багута провела першу екскурсію по виставці і поділилася з аудиторією своїми мріями і натхненнями…

 Міський краєзнавчий музей запрошує всіх бажаючих доторкнутися до світу мистецтва, відвідати виставку, що працюватиме до кінця серпня 2013 року.

______________________________________________________________

“Графіка” Лариси Аполлонової 

4 червня у стінах міського краєзнавчого музею пройшла презентація персональної виставки головного художника Сумського театру ім. Щепкіна Лариси Павлівни Аполлонової  під назвою “Графіка”

Лариса Павлівна – сумчанка. Після закінчення Сумської художньої школи вступила до Глухівського СПТУ на спеціальність художник-декоратор. Працювала в Сумській обласній художній майстерні, а нині – головний художник обласного академічного театру ім. Щепкіна. Удосконалює свою майстерність навчаючись у Харківській академії дизайну та мистецтв. З 2009 р. член Союзу театральних діячів. У 2011 році нагороджена почесною відзнакою Сумської обласної ради «За високі досягнення», а у 2012 та 2013 рр. – за «Кращу сценографію”. Насьогодні активно займається виставковою діяльністю.

 Її перша персональна виставка пройшла у стінах рідної Сумської художньої школи. А в стінах Глухівського музею Лариса Павлівна представила своєрідний творчий звіт перед містом своєї студентської юності.

Присутня на презентації заступник міського голови І.І.Терещенко привітала художницю з відкриттям виставки саме у Глухові, побажала творчих успіхів високих злетів та вручила у подарунок фотокнигу “Глхів:погляд крізь століття”

Свою персональну виставку Лариса Павлівна назвала просто – «Графіка». Автор представляє змішану техніку різних  видів графічних матеріалів – акварель, туш, вугілля, олівець, гуаш.

На нинішній виставці представлено 44 роботи художниці. Вони різноманітні за технікою виконання, жанром, але не різнобійні. Це єднання одного з іншим, перехід від одного стану в другий, де все поєднано і все органічно пов’язано між собою. Вони філософські за змістом, інформаційно наповнені, дають можливість відчути подих Землі, тремтіння вітру, відтворений образ.

Міський краєзнавчий музей запрошує всіх небайдужих до мистецтва, бажаючих доторкнутися до дивовижного світу графіки відвідати виставку, що працюватиме до кінця червня 2013 року.

_________________________________________________________________

 У міському краєзнавчому музеї до свята Перемоги відкрито новий розділ пятої зали, присвячений Герою Радянського Союзу Василю Трохимовичу Кришкіну.

Крышкин Василий Трофимович

На презентації нового розділу експозиції була присутня дочка Василя Трохимовича Надія Василівна, яка люб’язно передала у фонди музею нагороди, документи та особисті речі свого батька. На їх основі й було створено новий розділ у залі Великої Вітчизняної Війни.

Святкова форма В.Т. Кришкіна з нагородами. Серед них “Золота Зірка Героя Радянського Союзу”

Директор музею, Олександра Іванівна Дятленко виступила з щирою подякою Надії Василівні Кришкіній за щедрий дар музею, спрямований на увічнення памяті її батька.

До слова були запрошені  Михайло Михайлович Часницький, керівник музею істрії євреїв Гухівщини, Афанас’єв Микола Георгійович, ветеран збройних сил,  Микола Степанович Єроха, місцевий журналіст-краєзнавець, який був особисто знайомий з Василем Трохимовичем та поділився з аудіторією своїми спогадами та враженнями, розповів багато цікавих моментів з життя Героя. Виступаючі не раз звертали увагу на патріотичне виховання молоді, що викликало почуття гордості за наших земляків та великої вячності і пошані у їхню адресу.

Надія Василівна Кришкіна з учасниками презентації

Бойовий шлях Василя Трохимовича був нетривалим, але героїчним. На фронт він потрапив в 1943 році, після визволення нашого краю. Війна застала його у віці 15 років. За період окупації надивився на звірства фашистів, дивом врятувався від відправки в Германію.

Перше бойове хрещення прийняв у важких боях за визволення Калінінської області. Він був розвідником 513 артилерійського полку 27-ї артилерійської дивізії. Його військова професія потребувала витримки, уміння діяти рішуче, швидко приймати відповідальні рішення. Уже в першому бою йому вдалося не тільки пробратися на передовий край противника і виявити його вогневі точки, а й визначити систему оборони фашистів. Здобуті ним дані були настільки цінними, що це дало можливість нашій артилерії знищити захист ворога і піхоті вдалось захопити передові траншеї противника.

У серпні 1944 р. під час чергової атаки Кришкін потрапив в оточення, не розгубившись, він захопив німецький кулемет і з нього почав знищувати ворогів. Двох німців взяв у полон. За цей бій він був нагороджений орденом Слави ІІІ ступня.

24 жовтня 1944 р. біля міста Ауце (Латвія) ворог перейшов у контратаку, сподіваючись знову захопити втрачені позиції. Після сильної артпідготовки фашисти почали наступ. Деякі молоді солдати розгубились. Василь Тохимович підбадьорював їх, а дочекавшись зручного моменту, коли німці підійшли поближче, підняв свої товаришів в атаку. Наші бійці закидали ворогів гранатами. Кришкін був поранений у ногу, але поля бою не покинув. Перемагаючи біль, він підповз до кулемета і продовжив знищувати фашистів. Подвиг Василя Трохимовича допоміг стримати контратаку противника. Сам герой отримав повторне поранення, втратив свідомість. Артилеристи довго шукали його на полі бою, але так і не знайшли. Додому було направлено похоронку. А в цей час в госпіталі лікарі боролись за його життя. Мистецтво людей у білих халатах та міцний молодий організм перемогли смерть.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 березня 1945 року за мужність і відвагу, проявлені в боях з фашистськими загарбниками за визволення Прибалтики, гвардії красно армійцю Кришкіну Василю Трохимовичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Хоробрий воїн знову повернувся у свою частину і дійшов до Берліна. Там, на руїнах рейхстагу, Василь Трохомович залишив свій автограф.

Повернувшись у рідне село, він працював лісником Шалигинського лісництва. Зберігши і захистивши світ від коричневої чуми, Василь Трохимович присвятив себе захисту зелених насаджень.

 

____________________________________________________________________ 

 

                                                           «СТО ЛОЖОК»

Під такою назвою 14 квітня 2013 року у центральній залі міського краєзнавчого музею презентували персональну виставку члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, асистента кафедри педагогіки та методики технологічної освіти Глухівського педагогічного університету ім. О.Довженка

Ігоря Білевича.

 У музеї різьблення по деревині представлене вперше. Цей вид декоративно-ужиткового мистецтва є складовою частиною традиційної народної культури і сягає глибини віків. Представлені на виставці речі чарують своєю неповторністю, досягають такої витонченості, що їх можна порівняти з мереживом.

 Автор робіт-Ігор Білевич, справжній талант, Майстер з великої літери, який дуже багато робить для відродження народних традицій різьбярства Сіверщини. Також на виставці можна познайомитись з творчим доробком й учнів Ігоря Володимировича Сергія Шкури та Дмитра Пазенка.

 Основним атрибутом виставки стали ложки у кількості більше ста одиниць, звідки й походить назва. Вони вражають відвідувачів своєю різноманітністю за розміром, кольором, оздобленням, призначенням та матеріалом з якого зроблені.

 Присутня на презентації заступник міського голови І.І.Терещенко привітала майстрів з відкриттям виставки та вручила Ігорю Білевичу грамоту Глухівської міської ради.

Приєдналась до привітання начальник відділу культури міської ради М.І.Васильєва, яка нагородила грамотами відділу культури студентів університету Сергія Шкуру та Дмитра Пазенка.

 Привітати авторів з відкриттям знакової виставки прийшли представники кафедри педагогіки та методики технологічної освіти університету, заслужені майстри народної творчості, члени Новгород-Сіверського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, в тому числі вчитель Ігоря Білевича Анатолій Іваньков.

 ______________________________________________________________________

 

21 березня 2013 року у міському краєзнавчому музеї відбулась презентація книги

М.М.Часницького «Евреи. Глухов и Сумщина»

 Друга книга глухівського краєзнавця Михайла Часницького «Евреи. Глухов. Сумщина» побачила світ ще наприкінці позаминулого року й багато хто вже встиг з нею ознайомитись.

     Презентація дала можливість поділитись своїми думками про книгу, привітати автора з її виходом та ще з однією значною подією у його житті. 14 березня Михайлу Михайловичу виповнилося 75 років. І треба сказати, що йому є чим пишатись та що залишити нащадкам.

Останні десятиліття Михайло Михайлович присвятив громадській та краєзнавчій роботі, своєрідним підсумком якої стало створення музею історії євреїв Глухівщини, плідна пошукова та публіцистична робота, робота по увічненню памяті тих, хто загинув у роки Великої Вітчизняної Війни. Визнанням його праці стало нагородження орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Привітати ювіляра, поговорити про його доробок прийшли: заступник міського голови Ірина Іванівна Терещенко, начальник відділу культури Маріанна Іванівна Васильєва, начальник відділу освіти Тетяна Григорівна Оліфіренко, делегація Конотопської єврейської общини, яку очолюють Маргарита Стоянова і Юрій Голубков, представники міської ради ветеранів, Національного заповідника «Глухів», навчальних закладів міста.

________________________________________________________________________

         Наша дума, наша пісня Не вмре, не загине...

                                                                          ШЕВЧЕНКО І МУЗИКА…

 Під такою назвою у міському краєзнавчому музеї пройшли традиційні Шевченківські читання, на які були запрошені учасників клубу «Берегиня», що діє при міському територіальному центрі та студенти філологічного університету ім.О.Довженка.

Цьогорічні читання були присвячені музичним захопленням Тараса Григоровича та зв’язкам його поетичної творчості з музикою. Головним їх лейтмотивом стало розкриття його непересічної особистості як академіка, інтелігента, тонкого знавця світової культури.

На заході прозвучали улюблені твори поета, класичні фортепіанні п’єси, в тому числі у виконанні учнів школи мистецтв ім.М. Березовського Владислава Гриневича, Павла Целікова, Олени Петренко (викладачі О.А.Целікова та В.В.Рябініна).

Завершальним акордом стали слова І.Франка, присвячені Т.Г.Шевченку: “Він був сином мужика-і став володарем у царсві духу. Він був кріпаком-і став велетнем у царстві людської культури”.      

 

 

_______________________________________________________________________

 

 10 березня 2013 року в міському краєзнавчому музеї відбулося ювілейне зібрання ветеранів Збройних Сил з нагоди 10-річчя Глухівської організації Всеукраїнського Союзу Радянських офіцерів.

Глухівська міська організація ВУСРО офіційно зареєстрована  у 2003 році як добровільна суспільна організація, що об’єднує військовослужбовців кадрів, запасу, у відставці, а також активних громадян, які поділяють ідеали та принципи ролзвитку й укріплення Збройних Сил України.

Головними цілями й задачами ВУСРО є захист конституційних, соціально-єкономічних  і політичних прав та законних інтересів військовослужбовців, ветеранів війни, учасників бойових дій, а також соціально незахищених категорій громадян України, які присвятили своє життя справі служіння і захисту Вітчизни.

За роки існування членами організації ВУСРО, офіцерами запасу, постійно проводилась робота, спрямована на патріотичне виховання молоді. Вони являються частими гостями у школах та навчальних закладах нашого міста. В своїх виступах вони розповідають про суворі роки Великої Вітчизняної війни, її героїв, про учасників Карибських подій, службу у лаві Збройних Сил в мирний час.

Завдяки ВУСРО в місті у 2011 році встановлений Памятний знак воїнам-ракетчикам, прославленої 43-ї гвардейської Смоленської орденів  Суворова та Кутузова дивізії. В цьому ж році  в міському краєзнавчому музеї відкрито нову експозиційну залу, присвячену історії ракетних частин, які дислокувались на Глухівщині. Ця зала стала гідним продовженням всієї експозиції музею.    

Члени організації приймали активну участь у відкритті Алеї Слави, створенні памятника воїнам-землякам, що загинули у Великій Вітчизняній Війні у селі Сліпороді, у різноманітних міських заходах.

Ювілейне зібрання  відвідали делегації з інших міст, зокрема Сум та Шостки.

 

 

 

 

Від імені міського голови Ю.О.Бурлаки організація ВУСРО була нагороджена грамотою, яку вручила заступник  міського голови І.І.Терещенко.

Ветерани були нагороджені медалями, грамотами,цінними подарунками.

Завершальною родзинкою стало виконання хором ветеранів пісні

“О 43-ей ракетной дивизии”.

 

_______________________________________________________________________

 

                              ДНЮ ЗАХИСНИКА ВІТЧИЗНИ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ

У міському краєзнавчому музеї було проведено цикл тематичних екскурсій для учнів шкіл міста, присвячених Дню Захисника Вітчизни. Потягом тижня з 19 по 21 лютого, школярі мали змогу познайомитися з ратними подвигами своїх дідів та прадідів, історією ракетних частин, що дислокувались на Глухівщині, оглянути виставку зброї часів Великої Вітчизняної Війни. Екскурсії пройшли на базі 5-ї та 6-ї залів музею.

Особливою родзинкою заходів стала зустріч школярів з ветеранами Збройних Сил Афанасьєвим М.Г., Ільченком М.В., Галицьким В.Б., Ющенком А.П, Прокшиц О.І., які є членами Глухівської організації Всеукраїнської спілки радянських офіцерів. Вони поділились своїми спогадами про службу у ракетних військах стратегічного призначення, її складністю та важливістю, розповіли про ракетну техніку та історію її створення.

 Розповідь ветеранів викликала жвавий інтерес у школярів. Такі заходи стали вже традиційними у міському краєзнавчому музеї.

 

________________________________________________________________________

              РІЗДВЯНІ ПІСНЕСПІВИ

DSCN2189__

До дня великого православного свята Хрещення Господня у Глухівському міському краєзнавчому музеї відбувся концерт хору духовної музики під керівництвом Катерины Кобзар.

На заході були виконані твори, присвячені Різдву Христову та піснеспіви на християнську тематику. Колектив продемонстрував високий рівень виконання й підготовки.

По завершенню концерту для  глядачів й участників Катерина Кобзар провела мастер-клас «Різновиди українських колядок».

_________________________________________________________________

                                                         СПІВЕЦЬ РІДНОЇ ЗЕМЛІ…

    Розповідь про життєвий та творчий шлях  Юрія Олександровича супроводжувалась його творами, що звучали у запису та у живому виконанні викладачів і учнів школи мистецтв. Особливо емоційно слухачі сприйняли романси у виконанні Наталії Репетун, пісні композитора у виконанні Артура Зальотова та Романа Маханькова, марш з опери «Декабристів» у виконанні Валерії Рябініної та Анни Мироненко.

      До ювілею нашого земляка у фойє музею організована виставка «Портрет на фоні музики», на якій представлені фотографії, документи листи та ноти композитора, що ілюструють його творчість та приїзд у Глухів 1958 року.

       Присутня на заході начальник відділу культури міської ради Маріанна Іванівна Васильєва висловила побажання зробити подібні заходи традиційними.

 

______________________________________________________________________________

                                          ЇХ ПАМ’ЯТАЄ СВІТ ВРЯТОВАНИЙ…

25 жовтня у міському краєзнавчому музеї пройшов Круглий стіл, присвячений 50-річчю Карибської кризи за участю міського голови Юрія Олександровича Бурлаки,

ветеранів ракетний військ, в тому числі і учасників операції «Анадир». Своїми спогадами про події піввікової давнини поділились командир полку військової частини 54294полковник Г.М.Мазепа, ветеран Великої Вітчизняної війни та операції «Анадир» В.М.Шебанков та інші. Всі ветерани-«кубинці» були нагороджені ювілейними медалями та грамотами.

          Завершенням Круглого столу стало відкриття експозиції залу історії ракетних частин.   Після десятиріччя існування краєзнавчий музей поповнився новим залом, який знайомить відвідувачів з ратним подвигом воїнів-ракетників тих частин, що дислокувались на території Глухівщини і несли важку службу по захисту Батьківщини.

      Ця знакова для міста подія відбулась завдяки дієвій підтримці народного депутата України, Почесного громадянина Глухова Андрія Леонідовича Деркача, міського голови Юрія Олександровича Бурлаки, міської організації Всеукраїнського Союзу радянських офіцерів та підприємців міста.